Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ Διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια για ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο

«Όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης να γίνει το Αιγαίο θάλασσα - ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, είπαν το απόγευμα της Πέμπτης, οι κάτοικοι πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Κω και Κάλυμνο. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης ματαιώθηκε η συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί στη Λήμνο.
Τις κινητοποιήσεις διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, τα Εργατικά Κέντρα Σάμου, Λέσβου και Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, με τη συμμετοχή σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων γυναικών και μαζικών φορέων.
Οι φορείς διεκδικούν:
  • Να αποσυρθεί τώρα η πρόταση για ΝΑΤΟική βάση στο Ανατολικό Αιγαίο.
  • Απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από τους πολεμοκάπηλους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς.
  • Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Να επιστρέψουν άμεσα στη χώρα μας όλες οι στρατιωτικές μας δυνάμεις.
  • Καμία ανοχή στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
  • Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.
  • Καμιά βάση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Στη Λέσβο

Στη Μυτιλήνη, στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, τον τόνο έδωσαν τα συνθήματα στα πανό του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Επιτροπής Ειρήνης του νησιού: «Έξω οι βάσεις των φονιάδων των λαών», «Καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία». Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε παρά το ψιλόβροχο, έγινε ομιλία από το Εργατικό Κέντρο του νησιού και σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Επιτροπής Ειρήνης και του ΜΑΣ.

Στη Σάμο

«Τσίπρα - Καμμένε ακούστε το καλά, οι βάσεις στο Αιγαίο δεν έχουνε δουλειά» και «Όχι στα σχέδια τα κυβερνητικά, οι βάσεις στο Αιγαίο θα μείνουν στα χαρτιά» διαδήλωσαν εργαζόμενοι και νεολαία στη Σάμο. Το πρωί, μέλη της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη (μέλος της ΕΕΔΥΕ) κρέμασαν γιγαντοπανό ενάντια στα σχέδια της συγκυβέρνησης για νέα ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο, στο εγκαταλειμμένο κτίριο του «Ξενία».

Στην Ικαρία

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγίου Κηρύκου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Λαρδάς, αντίπροεδρος του ΕΚ Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων, ενώ παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος. Στην συγκέντρωση εκφράστηκε η διάθεση παραπέρα κλιμάκωσης των πρωτοβουλιών και των δράσεων ενάντια στα σχέδια για νέα Νατοϊκή βάση στην περιοχή.

Στην Κάλυμνο

Στην Κάλυμνο, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, στο Πνευματικό Κέντρο. Στην συγκέντρωση μίλησε ο Μιχάλης Ρούσσος, πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Καλύμνου, ο οποίος επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» εξέφρασε την αντίθεση των κατοίκων του νησιού στην εγκατάσταση βάσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Παράλληλα από τους συγκεντρωμένους, εκλέχτηκε και επιτροπή κατά των βάσεων η οποία θα σχεδιάσει δράσεις το επόμενο διάστημα.

Στην Κω

Στην πλατεία Καζούλη έγινε η συγκέντρωση των σωματείων και των φορέων στην Κω. Το άνοιγμα έκανε η Κική Μακρή, πρόεδρος του ΕΚ Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Μερτίκας, εκπρόσωπος της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου. 
Στην συνέχεια έγινε απαγγελία ποιήματος σχετικό με την ειρήνη, από μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Κω (μέλος της ΟΓΕ), ενώ στο τέλος η Κική Μακρή κάλεσε στο Εργατικό Κέντρο την Δευτέρα 22 Ιούνη στην διαδικασία συγκρότησης επιτροπής ειρήνης στο νησί.

Την Παρασκευή στη Ρόδο

Αντίστοιχη κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 19 Ιούνη στη Ρόδο, στις 8 μμ, στο «Ακταίον». Γιγαντοπανό με το σύνθημα «Όχι στη νέα ΝΑΤΟική βάση, ούτε στην Κάρπαθο, ούτε στο Αιγαίο», γραμμένο στα ελληνικά και τα αγγλικά, ανάρτησε την Πέμπτη στο μεσαιωνικό κάστρο η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης, καλώντας στη συγκέντρωση της Παρασκευής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις