ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ Ανακοίνωση - κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Αντιιμπεριαλιστική πάλη δεμένη με το ζήτημα της εξουσίας
Ανακοίνωση - κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα

Από παλιότερη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ
Σε ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει:

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, στους νέους και τις νέες που βιώνουν τις βαριές συνέπειες της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι η επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων συμβαδίζει με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, διαμορφώνοντας μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης εντείνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αστικών τάξεων της περιοχής μας για τον έλεγχο των πηγών του πλούτου, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, και των δρόμων διέλευσής τους σε όλη την Υδρόγειο.

Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα οξύνονται. Στο κυνήγι του κέρδους, του ελέγχου και του μοιράσματος των αγορών συμμετέχουν η Κίνα και οι περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία και το Ισραήλ.

Το ΝΑΤΟ, αυτός ο αιματοβαμμένος ιμπεριαλιστικός οργανισμός, επεκτείνει τη δράση του σε όλη την Υδρόγειο, έχει βάλει γερές βάσεις στην περιοχή μας και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος με την εφαρμογή της νέας στρατηγικής που αποφασίστηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα, με τη συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επεκτείνει τη δράση και τις στρατιωτικές επεμβάσεις της, στηρίζει αντιδραστικά καθεστώτα, ανοίγοντας δρόμους για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και τη ληστρική εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων, σπάνιων μετάλλων και του ιδρώτα των λαών.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την ανησυχία του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και τονίζει ότι πληθαίνουν οι κίνδυνοι τοπικών, περιφερειακών, αλλά και γενικότερων συγκρούσεων για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική δράση.

Να ανησυχήσουν περισσότερο για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, στην Αφρική και το Αιγαίο.
Τα Βαλκάνια είναι χώρος με πλουτοπαραγωγικές πηγές, περιοχή που διέρχονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, βάση όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Η απόσχιση του Κοσσόβου, το οποίο αποτελεί προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της ΕΕ, με μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο, ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή των συνόρων που είναι αιτία έντασης και συγκρούσεων στην περιοχή με γενικότερες αρνητικές συνέπειες.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ενισχύονται οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αστικών τάξεων των κρατών της περιοχής καθώς εμφανίζονται νέα ενεργειακά κοιτάσματα και προωθούνται τα σχέδια των πολυεθνικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Η τουρκική αστική τάξη αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη και προωθεί τις διεκδικήσεις της στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στην Ευρασία, υλοποιώντας το λεγόμενο δόγμα του νεο-οθωμανισμού.
Η ελληνική άρχουσα τάξη προσβλέπει στην ακόμα μεγαλύτερη διείσδυσή της στις χώρες της περιοχής για να εκμεταλλευτεί την εργατική τάξη, τις αγορές των Βαλκανίων, να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Την ίδια στιγμή επεκτείνεται και βαθαίνει η επικίνδυνη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική σύμπραξη της Ελλάδας με το Ισραήλ, αθωώνοντας τον εγκληματικό ρόλο του στο σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού, ενισχύοντας την επιθετικότητά του και τις πολεμικές απειλές ενάντια στο Ιράν και το Λίβανο.
Ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις συμμετέχουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, βρίσκονται στο Κόσσοβο και σε άλλες αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των λαών.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναπτύσσονται με κριτήριο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας των δύο κρατών, την ενίσχυση της θέσης του αμερικανο-ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι πολιτική αντιλαϊκή, που στηρίζει τα μεγάλα συμφέροντα και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι μεγάλες.
Η προσέγγιση με την Τουρκία γίνεται σε συνθήκες συνεχούς παραβίασης και αμφισβήτησης των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από τουρκικά πλοία και αεροσκάφη, ενώ διατηρείται η κατοχή του 37% της Κύπρου και παραμένουν τα κατοχικά στρατεύματα στο νησί.

Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα παραίτησης από κυριαρχικά δικαιώματα.
Αυτό χαρακτηρίζει τις συμφωνίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1997 και το 1999 στη Μαδρίτη και στο Ελσίνκι όπου αποδέχθηκε «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και «συνοριακές διαφορές» πέραν αυτών που αφορούν την υφαλοκρηπίδα.
Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την αντιμετώπιση του Αιγαίου ως «κοινού επιχειρησιακού» χώρου του ΝΑΤΟ που οδηγεί μέχρι και στην αμφισβήτηση του δικαιώματος οργάνωσης της άμυνας των ελληνικών νησιών ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Αυτή η πολιτική αρνείται την άσκηση του δικαιώματος καθορισμού Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και διαπραγματεύεται τον καθορισμό της Υφαλοκρηπίδας, των συνόρων, πίσω από τις πλάτες του λαού μας.
Αυτή η επικίνδυνη πολιτική οδηγεί στη συνδιαχείριση του Αιγαίου και στη συνεκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών προς όφελος των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν, δεν θα 'χουν κανένα όφελος από τις οικονομικές, εμπορικές συμφωνίες όσο κριτήριο της ανάπτυξης των δύο κρατών θα είναι το κέρδος των καπιταλιστών και θα συνεχίζεται η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Τα συμφέροντα των λαών συνδέονται με την πάλη για τη δική τους εξουσία, για την οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κι αυτό θα δώσει ώθηση στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό μας, τους νέους και τις νέες να πάρουν μέρος στους αγώνες του ταξικού κινήματος, στους αγώνες του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.

Να συνδυάσουν αυτούς τους αγώνες με τη στήριξη της ΕΕΔΥΕ και την ένταση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης.

Για να δυναμώσει η πάλη κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας και να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Να εμποδιστεί το σχέδιο εγκατάστασης του «αντιπυραυλικού συστήματος» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή και να αποτραπεί η συμμετοχή της Ελλάδας που έχουν αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Να αναπτυχθεί ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης στον κυπριακό και τον παλαιστινιακό λαό.
Να εκφραστεί η αλληλεγγύη του λαού μας στους λαούς της Τυνησίας και της Αιγύπτου που δίνουν τη μάχη κατά των καθεστώτων που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταπιέζουν τους λαούς και τους καταδικάζουν στην ανεργία, τη φτώχεια.
Οι λαοί έχουν δύναμη στα χέρια τους, μπορούν να νικήσουν τους δυνάστες τους, με σταθερή, μαζική αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη που κατευθύνεται στην επίλυση του κεντρικού προβλήματος, του προβλήματος της εξουσίας.

Φλεβάρης 2011
Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις