Η φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων δεν έχει τελειωμό

Μία μητέρα στέκεται σκεπτική δίπλα στο άρρωστο παιδί της,
στην πτέρυγα του καρκίνου για τα παιδιά σε Ιατρικό Κέντρο της Βαγδάτης.
Ο αριθμός των περιστατικών παιδικού καρκίνου
αυξήθηκε κατά 227% την περίοδο 2005 -2007.

Τα δεινά και οι σκοτωμοί αθώων ανθρώπων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εξακολουθούν να πλήττουν τους λαους και μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τραγικά άλλη μία έρευνα. 1

Η πρόσφατη αυτή έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο «Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology» με το τίτλο «Metal Contamination and the Epidemic of Congenital Birth Defects in Iraqi Cities», αποκάλυψε μια συγκλονιστική άνοδο στις γεννητικές ανωμαλίες στα ιρακινά παιδιά των οποίων οι μητέρες έμειναν έγκυες μετά από την αμερικανική εισβολή το 2003.

Η Τεκμηρίωση της έκθεσης βασίζεται σε στοιχεία 56 οικογενειών από την πόλη της Φαλούτζα, στην οποία εισέβαλαν τα αμερικανικά στρατεύματα το 2004, και εξετάζει τις γεννήσεις στην πόλη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, η οποία δέχθηκε επιθέσεις από τις βρετανικές δυνάμεις το 2003.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πυρομαχικά των ΗΠΑ και τηις Βρετανίας ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά αποβολών, τα τοξικά επίπεδα μόλυβδου και της μόλυνσης υδραργύρου καθώς και για τους αυξανόμενους αριθμους γεννητικών ανωμαλιών, που κυμάνθηκαν από τις συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς ως τις δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, αλλα και τις παραμορφώσεις των άκρων.

Κατά την εισβολή τους στην πόλη της Φαλούτζα, την άνοιξη του 2004 και στη συνέχεια ξανά μετά από 7 μήνες οι Αμερικανοί ηεζοναύτες έκαναν χρήση, με το πυροβολικό τους, οβίδων φωσφόρου. Η πλήρης επίδραση εκείνων των όπλων γίνεται αισθητή ακόμα και σήμερα και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών εξακολουθούν να παλεύουν με τις επώδυνες συνέπειες εκείνων των επιθέσεων.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά:

Στη Φαλούτζα πάνω από τα μισά μωρά που εξετάστηκαν, την περίοδο 2007-2010, γεννήθηκαν με γενετικες ανωμαλίες. Οι γιατροί στο νοσοκομείο αποκαλούν τα εκατοντάδες αυτά παιδιά «παιδιά του λευκού φωσφόρου».

Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 10%. Επίσης, πάνω από το 45% των εγκύων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα τελικά απέβαλαν το 2005 και το 2006, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 10% που ήταν πριν από την εισβολή.

Στο Μαιευτήριο της ηόλης Βασόρα, το 2003, περισσότερα από 20 ανά 1.000 μωρά γεννήθηκαν με γεννητικές ανωμαλίες αριθμός 17 φορές υφηλότερος του αντίστοιχου της προηνούμενης δεκαετίας.

Συνολικά, η μελέτη στην περιοχή διαπίστωσε ότι ο αριθμός των μωρών με νεννητικές ανωμαλίες αυξήθηκε περισσότερο από 60% (37 ανά 1.000 μωρά με νεννητικές ανωμαλίες τώρα) τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτή η αύξηση συνδέθηκε με μια αυξανόμενη έκθεση στα μέταλλα που απελευθερώθηκαν από τις βόμβεες και τις σφαίρες που χρησιμοποίησαν οι ιμπεριαλιστές κατά τη διάρκεια της προηνούμενης δεκαετίας.

Δείγματα από την κώμη κατοίκων της Φαλούτζα, αποκάλυψαν πως τα επίπεδα μόλυβδου στα παιδιά με γεννητικές ανωμαλίες είναι πέντε φορές υψηλότερα απ’ ό,τι σε άλλα παιδιά, και τα επίπεδα υδραργύρου έξι φορές πιο υψηλά. Τα παιδιά της Βασόρα με νεννητικές ανωμαλίες είχαν τρείς φορές περισσότερο μόλυβδο στα δόντια τους από τα παιδιά που ζουν σε περιοχές που δεν χτυπήθηκαν από το πυροβολικό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υνείας μια έγκυος γυναίκα μπορεί να εκτεθεί στο μόλυβδο ή τον υδράργυρο μέσω του αέρα, του ύδατος και του χώματος. Η γυναίκα ενδέχεται να μεταδώσει την έκθεση στο αγέννητο παιδί της μέσω των οστών της και τα υψηλά επίπεδα τοξινών μπορούν να βλάψουν τα νεφρά και τον εγκέφαλο, να προκαλέσουν τύφλωση και μεταλλάξεις.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής έρχονται σαν επίρρωση παλιότερων επισημάνσεων, ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων, όπως:

Γιατροί από τη Φαλούτζα έκαναν έκκληση, τον Νοέμβρη του 2009, προς την διεθνή κοινότητα για διερεύνηση μιας αφύσικης αύξησης των γεννητικών ανωμαλιών την οποία εκτιμούσαν τότε σε 15% παραπάνω από την προ εισβολής περίοδο. 2 

Φωτογραφίες ορισμένων παιδιών με γεννητικές ανωμαλίες από το Γενικό Νοσοκομείο της Φαλούτζα την περίοδο Μάης - Άυγουστος 2010
Φωτογραφίες ορισμένων παιδιών με γεννητικές ανωμαλίες από το Γενικό Νοσοκομείο της Φαλούτζα την περίοδο Μάης – Άυγουστος 2010

Ο Dr Chris Busby διαπιστώνει, στο βιβλίο του «Καρκίνος Παιδική Θνησιμότητα και Γέννηση – Αναλογία Φύλων στη Φαλούτζα, Ιράκ 2005-2006», πως η παιδική θνησιμότητα στο Ιράκ συγκρινόμενη με αυτή της Αιγύπτου και της Ιορδανίας είναι 4 ή 5 φορές υψηλότερη, ακόμα και 10 φορές αν συγκριθεί με χώρες όπως το Κουβέιτ όπου υπάρχει καλή περίθαλψη της υνείας!

Ο Dr Samira AI-Ani, παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Φαλούτζα, δήλωσε πως στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως και το 2003 είχαν μέχρι τρείς περιπτωσεις το χρόνο ασθενών με δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος ενώ στη συνέχεια άρχισαν να εμφανίζονται τρία παρόμοια περιστατικά την βδομάδα.

Οι ΗΠΑ έριξαν χιλιάδες βόμβες απεμπλουτισμένου ουράνιου επάνω στη Φαλούτζα το 2003, και οι ουνέπειες είναι καταστροφικές. Το 25% όλων των μετέπειτα γεννήσεων υποφέρουν από σοβαρά νοσήματα όπως καρκίνο, λευχαιμία κ.λπ., ενώ το ποσοστό μετάλλαξης στα νεογνά είναι υψηλότερο από αυτό που βρέθηκε μετά την ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στο τέλος του Β’Π.Π.

Οι ΗΠΑ έριξαν χιλιάδες βόμβες απεμπλουτισμένου ουράνιου επάνω στη Φαλούτζα το 2003, και οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Το 25% όλων των μετέπειτα γεννήσεων υποφέρουν από ανωμαλίες που κυμαίνονται από τον καρκίνο ως τη λευχαιμία και το ποσοστό μετάλλαξης μεταξύ των νεογνών είναι υψηλότερο από ό,τι βρέθηκε μετά από την ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία, στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ΗΠΑ έριξαν χιλιάδες βόμβες απεμπλουτισμένου ουράνιου επάνω στη Φαλούτζα το 2003, και οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Το 25% όλων των μετέπειτα γεννήσεων υποφέρουν από ανωμαλίες που κυμαίνονται από τον καρκίνο ως τη λευχαιμία και το ποσοστό μετάλλαξης μεταξύ των νεογνών είναι υψηλότερο από ό,τι βρέθηκε μετά από την ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία, στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Or. Doug Rokke, πρώην διευθυντής του Πενταγώνου για το «Πρόγραμμα του Απεμπλουτισμένου Ουράνιου (DU), λέει πως δεν υπάρχει τρόπος για ολοκληρωτική απολύμανση μας περιοχής που κτυπήθηκε με ουράνιο, ένα στοιχείο που η διάρκεια της ήμι-ζωής του αγγίζει τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και γι’ αυτό ονομάζεται «ο σιωπηλός δολοφόνος που δεν θα σταματήσει ποτέ να σκοτώνει», 4 

Ο Dr Κ. SuIeiman δήλωσε πως «ο αριθμός των περιστατικών του παιδικού καρκίνου αυξήθηκε κατά 227% την περίοδο 2005 -2007. Παραδείνματος χάριν, τουλάχιστον 35 νέες μορφές καρκίνου που δεν ήταν γνωστές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφέρθηκαν τον Ιούνιο του 2008». Επίσης, εμπειροννωμονες του Ερευνητικού Κέντρου στο πανεπιστήμιο της Βασόρας ισχυρίζονται «πως οι τοξικοί παράγοντες θα συνεχίσουν την επιβλαβή επίδραση σε βάρος της ανθρώπινης υγείας για τα επόμενα 50 χρόνια».

Ο Jivad ΑΙί, ογκολόγος Γιατρός, λέει «2.000 νέες υποθέσεις καρκίνου αναφέρονται στη Βασόρα ετησίως. Οι ασθενείς μας προέρχονται από τη Βασόρα, την AnNasiriyah, την Amara, και άλλες επαρχίες του Ιράκ». 5

Ο Lίam Fox, Γραμματέας του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, σε γραπτή του απάντηση προς την Βουλή των Κοινοτήτων ανέφερε πως «οι Βρετανικάς Δυνάμεις χρησιμοποίησαν περίπου 1,9 μετρικούς τόνους πυρομαχικών με DU στο πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003».

Ο PauI FIynn, βουλευτής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος λέει πως «το ου εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας και πως είναι ένα όπλο αιώνιας καταστροφής γιατί μετατρεπόμενο σε σκόνη εισέρχεται στα ύδατα και στον αέρα δημιουργώντας καρκίνο στα παιδιά και γεννητικές ανωμαλίες.

Τα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο Λονδίνο κατέληξε στο ίδιο πράγμα. Ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης αυτής ο Βρετανο-Ιρακινός επιστήμονας MaIak Hamdan δήλωσε πως «Η μελέτη που έχουμε πραγματοποιήσει αποδεικνύει πραγματικά ότι υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις στον καρκίνο, 38% στην λευχαιμία, 10% στον καρκίνο του μαστού και η παιδική θνησιμότητα είναι επίσης εντυπωσιακή». 6

1: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου της Βασόρα και της ίατρικής Σχολής της Βασόρα.

1: http://www.springerlink.com/content/u35001451t13g645/fuIItext.pdf?MUD=MP
2: http://rt.com/news/birth-deformities-iraq/  
3: http://rt.com/news/poisonous-us-weapons-iraq/
4: http://rt.com/usa/news/nato-depleted-uranίum-libya/
5: http://rt.com/news/iraq-depleted-uranίum-cancer/
6: http://rt.com/news/uk-iraq-depleted-uranium/

Άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΒΑΤΖΑ
μέλους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ
& μέλους του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ
("ΔΡΟΜΟΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ" τευχος 58)

Δημοφιλείς αναρτήσεις