Φιλειρηνική εικαστική διαμαρτυρία

Φιλειρηνική εικαστική διαμαρτυρία η έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Σοφικίτη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης
Το χαρακτήρα μιας «εικαστικής διαμαρτυρίας» με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, είχε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στον κατάμεστο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (Μαρ. Αντύπα και Σοφ. Βενιζέλου), όπου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Σοφικίτη.
Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), που διοργανώνουν την έκθεση, μέσα από τα χρώματα της ειρήνης, καταγγέλλουν την 60χρονη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα. Η έκθεση με τίτλο «Αρχιπέλαγος ειρήνης, μόχθου και χρωμάτων», αποτελεί ένα «ταξίδι» με το χρωστήρα του Ναξιώτη Μ. Σοφικίτη (ταξίαρχος ε.α.), μέλους της ΚΕΘΑ και προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης.
Πρόκειται για μία απάντηση του φιλειρηνικού προοδευτικού κινήματος, στο διεθνή κατασταλτικό μηχανισμό προστασίας των μονοπωλιακών συμφερόντων και της ιμπεριαλιστικής εξουσίας και δράσης... Μια απάντηση και σ' αυτούς που πριν από λίγες μέρες είχαν το θράσος να κατεβάσουν τα τέσσερα πανό που είχαν αναρτήσει οι διοργανωτές σε κεντρικά σημεία της Ηλιούπολης.
«Η εικαστική αυτή διαμαρτυρία», ανέφερε στην ομιλία της εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης, η Καίτη Δημητριάδου, «αφιερώνεται σαν ελάχιστος φόρος τιμής στα αμέτρητα θύματα και τις κατεστραμμένες πατρίδες από τις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση του αγώνα εναντίον αυτού του ιμπεριαλιστικού σχηματισμού, με στόχο την τελική διάλυσή του».
Εκ μέρους της ΚΕΘΑ ο ναύαρχος ε.α. Βασίλης Δημητρόπουλος, ο οποίος με αρκετή δόση χιούμορ στη δήθεν «τηλεφωνική συνομιλία» του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε τη ΝΑΤΟική «προσπάθεια» να γίνει το ΝΑΤΟ χορηγός της έκθεσης! Κι αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του ποιητή Τυρταίου, κατέληξε: «Η τέχνη γαληνεύει τον άνθρωπο, τον κάνει καλύτερο. Η σημερινή εκδήλωση δείχνει ότι μέσα στους κόλπους του στρατεύματος, ευτυχώς ακόμα, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν, θέλουν και τα καταφέρνουν».
«Εμείς χορηγούς δεν έχουμε», τόνισε ο Μ. Σοφικίτης. «Απευθυνόμαστε μόνο στα φιλειρηνικά αισθήματα και την εικαστική ευαισθησία. Κάτι που οι ΝΑΤΟικοί μακελάρηδες δε διαθέτουν. Σκοπός μου είναι η ενίσχυση του κοινού μας αγώνα, μέσα από τις γραμμές του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η ειρήνη είναι υπόθεση όλων».
Τα έργα της έκθεσης αποτελούν την πρόσφατη εικαστική ενασχόληση του Μ. Σοφικίτη. Μία ωδή στο φως και το χρώμα της πατρίδας μας. «Λαϊκή αρχιτεκτονική», Βράχοι πύργοι», «Ψαροκαπετάνιος», «Ξεψάρισμα», «Φραγκοσυκιά», «Ρεμέντζο», «Χρώματα Αιγαίου», «Υφάντρια»... είναι μερικές από τις παρουσιαζόμενες δημιουργίες του αυτοδίδακτου Μ. Σοφικίτη, του «στρατιώτη της ειρήνης, του δουλευτή της τέχνης και του πολιτισμού... του ιχνηλάτη του όμορφου και παραδοσιακού σχεδίου και μορφής», όπως τον χαρακτήρισε στην ομιλία του ο ζωγράφος και ποιητής, Δημήτρης Μπάκαλος.
Ανάμεσα στα έργα και οι δημιουργίες - προσφορές του καλλιτέχνη: «Χ. Φλωράκης» (στο ομώνυμο Επιμορφωτικό Κέντρο), «Σ. Σαράφης» (στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης), «Η. Κωνσταντοπούλου» (στην ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης), «Δ. Κιντής» (στη Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης), «Νάξος» (στην Πινακοθήκη Δημαρχείου Ηλιούπολης) και «Αραξοβόλι» (στο Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Ηλιούπολης).
Στα εγκαίνια μίλησαν, ακόμη, εκπρόσωποι του δήμου και των δημοτικών Παρατάξεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων της τάξης του 1972, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηλιούπολης κ.ά. Παρευρέθηκαν ο Παναγιώτης Μακρής (τέως δήμαρχος Καισαριανής), η Ασπα Μανδηλαρά (αντιπρόεδρος ΟΓΕ) κ.ά.
Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα ενισχύσουν την Κίνηση και την Επιτροπή, στις οποίες δραστηριοποιείται ο Μ. Σοφικίτης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις